Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotlety schabowe z ziołami duszone w winie"
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 105
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 765
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 855
Polecam.
Odsłon: 601
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 105
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 765
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 855
Polecam.
Odsłon: 601
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 75 minut
Cebulki w łupinkach włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować. Odcedzić na sicie i przestudzić, polewając zimną wodą. Osączyć, a potem obrać z łupinek. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy.
Na gorący tłuszcz włożyć cebulki, zrumienić je ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wlać do garnka 1/8 l (około pół szklanki) wody i 100 ml octu balsamicznego. Dodać 2 łyżki cukru. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować 5 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dołożyć cebulki i gotować jeszcze 1-2 minuty.
Pomidory ponacinać na krzyż u nasady, włożyć do wrzącej wody. Po chwili wyjąć i przestudzić je, polewając zimną wodą. Sparzone pomidory obrać, oczyścić z pestek. Miąższ pokroić na duże kawałki. Czerwone cebule obrać, pokroić na cienkie cząstki.
Pozostały ocet balsamiczny gotować z resztą cukru przez 5 minut. Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni, włożyć cząstki czerwonej cebuli, smażyć 3 minuty. Do cebuli dołożyć pomidory i dusić razem około 5 minut. Bazylię opłukać, oderwać listki od gałązek.
Zostawić trochę do dekoracji, a resztę posiekać. Wymieszać z pomidorami. Przyprawić je do smaku solą oraz pieprzem.
Kotlety opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, rozbić tłuczkiem. Czosnek obrać, posiekać. Rozmaryn opłukać, poodrywać igiełki i grubo je posiekać. W żaroodpornej patelni rozgrzać olej. Włożyć kotlety. Smażyć około 5 minut, często obracając.
Pod koniec smażenia dodać czosnek oraz posiekany rozmaryn. Posypać mięso solą i pieprzem. Podlać winem. Patelnię z kotletami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 10 minut.
Podawać z przygotowanymi wcześniej duszonymi pomidorami oraz cebulkami. Gotowe danie dekorować odłożoną bazylią oraz listkami szałwii.Źródło: Życie na gorąco