Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krotoszyńska szynka"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 140
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 140
Składniki
Zagotuj 4 litry wody. Wystudź ją i wymieszaj z solą peklową. Dodaj wszystkie przyprawy. Szynkę włóż do kamionkowego albo szklanego naczynia. Zalej roztworem, tak by mięso było całkowicie przykryte. Obciąż talerzykiem i słoikiem z wodą.
Odstaw na co najmniej tydzień, a najlepiej na 3-4 tygodnie w chłodne miejsce. Po 3 dniach sprawdź smak zalewy – powinna być słona, jeśli robi się kwaśna, to znaczy, że zaczyna się psuć – wtedy wylej zalewę i przygotuj świeżą. Mięso obracaj co 1-2 dni.
Zapeklowaną szynkę osusz, mocno obwiąż nitką. Włóż do gotującej się wody o temp. 80-82 st. Parz ok. 2 godzin. Jeśli szynkę peklowałaś 3-4 tygodnie, wystarczy parzyć ją ok. 90 minut. Po wystudzeniu szynka nadaje się już do krojenia i jedzenia. 2 godziny i 25 minut (plus czas peklowania), 1 porcja ok. 280 kcal.Źródło: Tina