Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kruchy pieczony schab"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 534
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 628
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 157
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 534
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 628
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 157
Składniki
<strong>Joanna Tokarz z Ptaszkowej</strong>
Schab myję pod bieżącą wodą. Osuszam ręcznikiem papierowym i odkrawam tłuste części. Olej mieszam z przyprawą staropolską, tymiankiem i rozmarynem. Smaruję dokładnie schab z każdej strony. Mięso można obwiązać ściśle bawełnianym sznurkiem, będzie miało ładniejszy kształt.
Wkładam je do rękawa do pieczenia. Dokładam listki laurowe, ziele i obrane ząbki czosnku. Wrzucam pokrojone śliwki – najchętniej używam do tego polskich śliwek, bo są mniej słodkie. Mięso odkładam na całą noc w zimne miejsce.
Przekładam mięso w zamkniętym rękawie do brytfanki z pokrywką. Wkładam ją do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę około 1,5 godziny. Studzę bez rękawa i odkładam do lodówki. Jeszcze ciepłe śliwki oraz sos, który się wytworzył, miksuję – powstaje śliwkowy chutnej, idealny dodatek do wędlin i zimnych mięs.
Gdy ostygnie przekładam go do zakręcanego słoiczka. Wędlinę najlepiej pokroić dopiero następnego dnia.Źródło: Tina