Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Medaliony schabowe w winnym sosie"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
40 min • Porcja 210 kcal • Koszt porcji 2,40 zł • Przepis na 5 porcji
Schab myję, osuszam ręcznikiem papierowym, nacinam w kilku miejscach przy brzegach (dzięki temu nie będzie się kurczył przy obsmażeniu). Oprószam z każdej strony przyprawą do schabu.
Na patelni rozpuszczam masło, rozkładam mięso i smażę je z każdej strony po kilka minut. Przekładam do rondla.
Na tłuszczu z mięsa podsmażam posiekaną drobno cebulę oraz pokrojone w talarki pieczarki.Przekładam je do rondla z mięsem, podlewam winem i dolewam 150 ml wody.
Duszę schab do miękkości (ok. 20 min), następnie wlewam śmietanę, doprawiam do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zestawiam z ognia, gdy sos zacznie gęstnieć.Źródło: Kobieta i życie