Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna, kolejna mielonka wieprzowa, tym razem zrobiłam z karczku i łopatki wieprzowej. Mielonka, konserwa w słoiku. Polecam :) Z podanego przepisu wyszły 2 słoiki 0,5 l, 3 słoiczki 350 ml i 5 słoiczków 250 ml.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 9
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 9
Składniki
Karczek i łopatkę wieprzową mielmy przez szarpak,lub sitko 12 mm. 1/3 zmielonego przez szarpak mięsa przepuszczamy przez sitko 4 mm.
Do zmielonych mięs dodajemy peklosól i przyprawy.
Farsz dobrze wyrabiamy.
Wyrobiony farsz w misie zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Po 24 godzinach ponownie wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu i napełniamy tym farszem wcześniej wyparzone słoiczki. Wlewamy do każdego po 2-3 łyżki roztworu wody z żelatyną.
Zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy. Po procesie pasteryzacji, najlepiej jest wstawić słoiczki do lodówki, ale po potrójnej pasteryzacji można przechować do 6 miesięcy w piwnicy. Pasteryzacja: Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny. Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut słoik 235 ml 28 + 18 + 13 minut Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.
Mielonka wyjęta ze słoika po 24 godzinach chłodzenia w lodówce.
Wygląd idealny, smak również.
Możemy już robić kanapki. Smacznego :) Polecam zrobić, jest naprawdę pyszna.