Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pasztet cały na żółto"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3744
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2098
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5538
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5554
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3744
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2098
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5538
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5554
Składniki
Dziesięć jajek gotujemy na twardo. Kiedy będą zimne, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natkę siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle.
Do jajek dodajemy żółty ser (odkładamy dwie łyżki do posypania pasztetu przed pieczeniem), natkę, dwa surowe jajka, bułkę tartą, śmietanę, cebulę, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, mieszamy, żeby dobrze się połączyły.
Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki. Wierzch wygładzamy, a następnie posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy 30 minut w 180oC. Pasztet podajemy na zimno, np. z ćwikłą albo sosem tatarskim.
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,40 zł
<strong>Kasia Sycik, Konin</strong>Źródło: Rewia