Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak przygotować domowy pasztet do smarowania kanapek? To bardzo proste! Co więcej, możesz zrobić go więcej na zapas, zapasteryzować i przechowywać nawet do pół roku.
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 28
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 280
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 57
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 28
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 280
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 57
Składniki
Umyj mięso i pokrój na kawałki. Obierz i pokrój na plasterki cebulę.
Na dnie dużego garnka ułóż pokrojony boczek. Na boczek wyłóż cebulę, a na wierzch łopatkę wieprzową. Pomiędzy poszczególne warstwy rozdzielaj przyprawy (majeranek, gałkę muszkatołową, ostrą paprykę, liski laurowe i ziele angielskie). Całość zalej niewielką ilością wody (ma być jej tylko tyle, by przykryła mięso). Zagotuj pod pokryciem na średniej mocy palnika. Gotuj przez około 2,5 godziny.
Pokrój w kostkę wątróbkę i dodaj do garnka. Gotuj mięso jeszcze przez pół godziny.
Odlej z garnka wywar (do innego naczynia) i odstaw mięso do przestudzenia.
Zmiel mięso (razem z cebulą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim) trzykrotnie maszynką do mięsa, najpierw przez sitko o średnich oczkach, a ostatnim razem – o drobnych.
Dopraw masę mięsną solą i pieprzem. Jeśli chcesz, aby była mniej zwarta, połącz ją z niewielką ilością wywaru (do osiągnięcia pożądanej konsystencji). Pamiętaj że pasztet stężeje, gdy go słodzisz!
Przełóż pasztet do wyparzonych słoików. Zakręć je szczelnie. Umieść w garnku wyłożonym gumową podkładką i zalej letnią wodą do ¾ wysokości. Zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez 20-40 minut – w zależności od wielkości słoików. Przechowuj w chłodnym miejscu.