Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pasztet drobiowy w boczku"
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 900
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 13
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 900
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 13
Składniki
Pierś z kurczaka zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Dodaj 1 jajko oraz jogurt, wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Bułkę zalej bulionem. Wątróbki oczyść i opłucz pod bieżącą wodą.
Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj wątróbkę, smaż ok. 10 min. Przestudź.
Z udek kurczaka usuń kości. Mięso, warzywa, cebulę z wątróbką oraz odciśniętą z nadmiaru płynu bułkę zmiel dwukrotnie w maszynce. Dodaj 2 żółtka, gałkę muszkatołową oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszaj.
Podłużną foremkę wyłóż plastrami wędzonego boczku, tak, by wystawały poza jej brzegi. Wyłóż połowę masy mięsnej, na to zmieloną pierś z kurczaka i przykryj pozostałą masą mięsną.
Wierzch wyrównaj łyżką i przykryj plasterkami boczku. Piecz 60 minut w temperaturze 180°C.
90 minut. Porcja: 210 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie