Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet na święta musi być delikatny i wilgotny, przygotowywany na bogato – z dużą ilością różnych rodzajów mięs. Ten pasztet właśnie taki jest. Najlepiej smakuje na świeżo, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by go zamrozić także na okres poświąteczny.
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 116
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20691
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 26133
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1077
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4402
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 116
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20691
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 26133
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1077
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4402
Składniki
Mięso umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój je w kostkę o średniej wielkości i włóż do garnka w kolejności: boczek, wieprzowina i wołowina. Marchewkę i cebulę obierz i pokrój na kilka kawałków. Włóż je do garnka z mięsem. Do garnka wlej wodę – tyle, by przykryła zawartość. Dodaj sól, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 90 minut, bez przykrycia.
Na kilka minut przed końcem gotowania włóż do garnka pokruszone bułki oraz umytą wątróbkę. Zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia, najlepiej na całą noc. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Pozostałe składniki zmiel podwójnie w maszynce do mięsa.
Oddziel białka od żółtek. Do masy mięsnej dodaj żółtka, gałkę muszkatołową, pieprz i w razie potrzeby więcej soli. Całość dobrze wymieszaj dłońmi. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj pianę w masę mięsną.
Dwie formy do keksów o wymiarach 30 x 11 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do nich po połowie masy mięsnej, a następnie ostrożnie rzuć keksówkami z wysokości ok. 30 cm, by powietrze uleciało. Piekarnik nastaw na 200 st. Celsjusza. Piecz pasztety przez 90 minut. Pasztet na święta podawaj na zimno, z konfiturą żurawinową lub innymi dodatkami.