Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet na święta musi być delikatny i wilgotny, przygotowywany na bogato – z dużą ilością różnych rodzajów mięs. Ten pasztet właśnie taki jest. Najlepiej smakuje na świeżo, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by go zamrozić także na okres poświąteczny.
Zielona rzeżuszka podobnie jak gałązki bukszpanu kojarzy nam się z okresem Wi...
Odsłon: 915
Mehari zushi ( co oznacza otwarte oko) to de facto rodzaj sushi pochodzące z...
Odsłon: 79
Fajny pomysł na obiad, gdy nie wiesz co z robić z mięsem z rosołu. U mnie sma...
Odsłon: 3543
Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs....
Odsłon: 158
Pyszne mięciutkie z mrożonymi truskawkami
Odsłon: 27
Mehari zushi ( co oznacza otwarte oko) to de facto rodzaj sushi pochodzące z...
Odsłon: 79
Fajny pomysł na obiad, gdy nie wiesz co z robić z mięsem z rosołu. U mnie sma...
Odsłon: 3543
Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs....
Odsłon: 158
Pyszne mięciutkie z mrożonymi truskawkami
Odsłon: 27
Składniki
Mięso umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój je w kostkę o średniej wielkości i włóż do garnka w kolejności: boczek, wieprzowina i wołowina. Marchewkę i cebulę obierz i pokrój na kilka kawałków. Włóż je do garnka z mięsem. Do garnka wlej wodę – tyle, by przykryła zawartość. Dodaj sól, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 90 minut, bez przykrycia.
Na kilka minut przed końcem gotowania włóż do garnka pokruszone bułki oraz umytą wątróbkę. Zdejmij garnek z ognia i odstaw do ostygnięcia, najlepiej na całą noc. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Pozostałe składniki zmiel podwójnie w maszynce do mięsa.
Oddziel białka od żółtek. Do masy mięsnej dodaj żółtka, gałkę muszkatołową, pieprz i w razie potrzeby więcej soli. Całość dobrze wymieszaj dłońmi. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj pianę w masę mięsną.
Dwie formy do keksów o wymiarach 30 x 11 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do nich po połowie masy mięsnej, a następnie ostrożnie rzuć keksówkami z wysokości ok. 30 cm, by powietrze uleciało. Piekarnik nastaw na 200 st. Celsjusza. Piecz pasztety przez 90 minut. Pasztet na święta podawaj na zimno, z konfiturą żurawinową lub innymi dodatkami.
Przepisy Wędliny
Wędliny
Kaszanka domowa, wyborowa. Przepis własny.
Wędliny
Francuski pasztet wiejski
Wędliny
Podwędzana, krwista wiejska kiełbasa z Turyngii. Przepis na 5,5 kg.
Wędliny
Szynka gotowana w herbacie
Kaszanka domowa, wyborowa. Przepis własny.
Kaszanka jest naszą tradycją narodową. W każdej części kraju jest robiona z i...
Odsłon: 1847
Francuski pasztet wiejski
Tak zwany babciny. Zaintrygował mnie ten przepis, przede wszystkim ciekawym s...
Odsłon: 2037