Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pasztet rybny"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5490
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 986
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11946
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1417
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5490
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 986
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11946
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1417
Składniki
Cytrynę wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Cebule oraz czosnek obierz z łupin, drobno posiekaj. Marchewkę obierz, umyj, pokrój w półtalarki.
Filety ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprósz solą oraz pieprzem, polej sokiem z cytryny. Na nich rozłóż plasterki marchewki oraz posiekaną cebulę i czosnek. Na wierzchu rozłóż pokrojone w wiórki masło.
Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperaturze 180°C potem wystudź.
Bułkę namocz w mleku. Rybę wraz z warzywami zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Przełóż do miski, dodaj żółtka, skórkę z cytryny, śmietankę, gałkę muszkatołową, odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę i starannie wszystko wymieszaj.
Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Przełóż ją do masy i delikatnie wymieszaj, by piana nie opadła.
Keksówkę posmaruj olejem, wysp bułką tartą i wypełnij masą rybną. Piecz 60 min w temperaturze 160°C. Schłodź w lodówce. Podawaj z chrzanem lub sosem tatarskim.
100 minut. Porcja: 190 kilokalorii
Fot. 123Rf/Picsel (3)Źródło: Świat i Ludzie