Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pasztet rybny"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1055
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 109
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1055
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 109
Składniki
Cytrynę wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Cebule oraz czosnek obierz z łupin, drobno posiekaj. Marchewkę obierz, umyj, pokrój w półtalarki.
Filety ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprósz solą oraz pieprzem, polej sokiem z cytryny. Na nich rozłóż plasterki marchewki oraz posiekaną cebulę i czosnek. Na wierzchu rozłóż pokrojone w wiórki masło.
Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperaturze 180°C potem wystudź.
Bułkę namocz w mleku. Rybę wraz z warzywami zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Przełóż do miski, dodaj żółtka, skórkę z cytryny, śmietankę, gałkę muszkatołową, odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę i starannie wszystko wymieszaj.
Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Przełóż ją do masy i delikatnie wymieszaj, by piana nie opadła.
Keksówkę posmaruj olejem, wysp bułką tartą i wypełnij masą rybną. Piecz 60 min w temperaturze 160°C. Schłodź w lodówce. Podawaj z chrzanem lub sosem tatarskim.
100 minut. Porcja: 190 kilokalorii
Fot. 123Rf/Picsel (3)Źródło: Świat i Ludzie