Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobrze rozsmarowujący się na pieczywie pasztet wieprzowy, pikantny, o smaku ostrej papryczki.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 192
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 192
Składniki
Podgardle myjemy, kroimy w większe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Podczas gotowania zdejmujemy szumowiny, dodajemy włoszczyznę, cebulę, liście laurowe,ziele angielskie i gotujemy do miękkości mięsa.
Wątróbkę czyścimy z błon i żył, kroimy w kawałki, moczymy w kilku wodach zimnych. Gorącym wywarem zalewamy wątróbkę i parzymy ją pod przykryciem.
Ugotowane podgardle, cebulę, włoszczyznę i sparzoną wątróbkę studzimy, ostudzone mięsa przepuszczamy przez sito 2 mm. Do zmielonej masy dodajemy śmietanę, sos z ostrych papryczek oraz wszystkie suche przyprawy. Jeszcze rozdrabniamy wszystkie składniki blenderem na papkę.
Przygotowujemy słoiczki, parzymy je w gorącej wodzie, wycieramy do sucha i napełniamy masą pasztetową. Wycieramy brzegi słoiczków,zakręcamy dekielki i pasteryzujemy.
Pasteryzacja: Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny. Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.
Pasztet w słoiczkach po procesie pasteryzacji.
Smacznego :)