Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pasztet z brokułami i cukinią"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Umyte brokuły podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć posól, wrzuć brokuły i gotuj ok. 10 minut. Włóż je na chwilę do miski z bardzo zimną wodą a następnie odsącz (dzięki temu zachowają apetyczny zielony kolor).
Ziemniaki oraz pietruszkę obierz, umyj, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Gdy wystygną, pokrój w kostkę. Cukinie umyj. Jedną sztukę ostrym nożem pokrój wzdłuż na cienkie paski, drugą pokrój w talarki. Z pora usuń wierzchnie liście, opłucz, pokrój w półtalarki.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć por i smaż ok. 5 min, cały czas mieszając. Następnie dodaj talarki cukinii, smaż kolejne 5 min. Gdy warzywa wystygną, przełóż je do miski, dodaj ziemniaki, pietruszkę oraz brokuły i zmiksuj blenderem na gładką masę.
Dodaj jajka oraz bułkę tartą, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podłużną foremkę wyłóż plastrami cukinii – tak, aby wystawały poza brzegi formy. Wyłóż masę i przykryj wystającymi paskami cukinii. Foremkę wstaw do większej foremki wypełnionej wrzącą wodą. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 190°C.
90 minut. Porcja: 90 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie