Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pasztet z brokułami i cukinią"
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 45
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 148
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 45
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 148
Składniki
Umyte brokuły podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć posól, wrzuć brokuły i gotuj ok. 10 minut. Włóż je na chwilę do miski z bardzo zimną wodą a następnie odsącz (dzięki temu zachowają apetyczny zielony kolor).
Ziemniaki oraz pietruszkę obierz, umyj, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Gdy wystygną, pokrój w kostkę. Cukinie umyj. Jedną sztukę ostrym nożem pokrój wzdłuż na cienkie paski, drugą pokrój w talarki. Z pora usuń wierzchnie liście, opłucz, pokrój w półtalarki.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć por i smaż ok. 5 min, cały czas mieszając. Następnie dodaj talarki cukinii, smaż kolejne 5 min. Gdy warzywa wystygną, przełóż je do miski, dodaj ziemniaki, pietruszkę oraz brokuły i zmiksuj blenderem na gładką masę.
Dodaj jajka oraz bułkę tartą, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podłużną foremkę wyłóż plastrami cukinii – tak, aby wystawały poza brzegi formy. Wyłóż masę i przykryj wystającymi paskami cukinii. Foremkę wstaw do większej foremki wypełnionej wrzącą wodą. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 190°C.
90 minut. Porcja: 90 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie