Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinii u nas dostatek, więc można przetestować różne kombinacje i połączenia smakowe. Dzisiaj postawiłam na bezmięsny pasztet z cukinii, który jest prosty w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczny. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu i cukinii w takim wydaniu.
Zdrowsza i smaczniejsza wersja tradycyjnych faworku.
Odsłon: 132
Wiadomo ze domowe pączki najlepsze i każdy ma swój ulubiony przepis. Ja dzisi...
Odsłon: 56
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 454
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1099
Zdrowsza i smaczniejsza wersja tradycyjnych faworku.
Odsłon: 132
Wiadomo ze domowe pączki najlepsze i każdy ma swój ulubiony przepis. Ja dzisi...
Odsłon: 56
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 454
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1099
Składniki
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy, podsmażamy na niej cebulę, następnie dodajemy cukinię, smażymy do odparowania wody. W tym czasie obieramy czosnek, przeciskamy go przez praskę i w trakcie smażenia dodajemy do cukinii. Po odparowaniu wody masę z cukinii odstawiamy do wystudzenia i zabieramy się za przygotowanie pozostałych składników pasztetu. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, następnie kroimy w cienkie paseczki. Szpinak płuczemy i osuszamy na sicie.
Do zimnej masy cukiniowej dodajemy jajka, bułkę tartą, zioła prowansalskie oraz ser żółty (150 g). Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieszamy do momentu powstania jednolitej masy. Do wysmarowanej pozostałą oliwą formy (wymiary 20x14 cm) wykładamy połowę masy warzywnej, rozprowadzamy równomiernie w formie, wygładzamy powierzchnię. Następnie układamy liście szpinaku, które przykrywamy pozostałą masą z cukinii. Na wierzch układamy paseczki papryki, które posypujemy odłożonym wcześniej serem żółtym. Pasztet pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Studzimy, wyjmujemy z formy, wkładamy na 2- 3 godziny do lodówki. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem, ketchupem lub innym ulubionym sosem. Smacznego.