Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwy i bardzo smaczny pasztet z cukinii. Robię go bardzo często w sezonie na cukinię.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 65
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 639
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 70
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 65
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 639
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 70
Składniki
Cukinię starłam na tarce o dużych oczkach. Oprószyłam solą i odstawiłam na godzinkę, żeby puściła sok.
Po tym czasie cukinię odcisnęłam z nadmiaru wody i dodałam pozostałe składniki: jajka, cebulę, startą marchew, czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec żółty starty ser. Przyprawiłam do smaku. Tu jest dowolność dobierania przypraw. Mi pasowały: sól, pieprz czarny, pół łyżeczki papryki ostrej i łyżeczka słodkiej.
Bez żółtego sera pasztet też będzie wyśmienity i troszkę lżejszy. W przypadku tego pasztetu nie obowiązują zasady ścisłego trzymania się przepisu. Pasztet piekłam w 180 stopniach przez 1 godzinkę. Formę do pieczenia najlepiej wyłożyć papierem do wypieków.