Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pasztet z czerwonej soczewicy"
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 466
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 184
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 466
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 184
Składniki
Soczewicę zalewam gorącą wodą w proporcji 1:2 (2 szkl.). Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, sól i gotuję pod przykryciem na małym ogniu 15-20 min. (nie mieszam), aż soczewica wchłonie wodę i się rozgotuje.
Cebule drobno siekam, marchwie ucieram na grubych oczkach, seler naciowy drobno kroję (korzeniowy ścieram na tarce o grubych oczkach).
Cebule podsmażam na oleju, dodaję marchwie i seler, duszę 10 min. Słonecznik moczę 10 min w gorącej wodzie, odcedzam.
Z soczewicy wyjmuję liście laurowe i ziele. Dodaję do niej warzywa, słonecznik (trochę zostawiam), posiekane czosnek i natkę, płatki owsiane, przyprawy. Mieszam i wkładam do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą foremki. Wierzch posypuję resztą ziaren słonecznika.
Pasztet piekę w temp. 180°C ok. godz., aż się lekko przypiecze, a jego boki oddzielą się od foremki.Źródło: Kobieta i życie