Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pasztet z czerwonej soczewicy"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5347
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11780
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5347
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11780
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Soczewicę zalewam gorącą wodą w proporcji 1:2 (2 szkl.). Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, sól i gotuję pod przykryciem na małym ogniu 15-20 min. (nie mieszam), aż soczewica wchłonie wodę i się rozgotuje.
Cebule drobno siekam, marchwie ucieram na grubych oczkach, seler naciowy drobno kroję (korzeniowy ścieram na tarce o grubych oczkach).
Cebule podsmażam na oleju, dodaję marchwie i seler, duszę 10 min. Słonecznik moczę 10 min w gorącej wodzie, odcedzam.
Z soczewicy wyjmuję liście laurowe i ziele. Dodaję do niej warzywa, słonecznik (trochę zostawiam), posiekane czosnek i natkę, płatki owsiane, przyprawy. Mieszam i wkładam do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą foremki. Wierzch posypuję resztą ziaren słonecznika.
Pasztet piekę w temp. 180°C ok. godz., aż się lekko przypiecze, a jego boki oddzielą się od foremki.Źródło: Kobieta i życie