Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto powiedział, że pasztet musi być mięsny? Nic bardziej mylnego! Poza mięsnymi mamy przecież pasztety warzywne, rybne, serowe i jak widać fasolowe :) Ten jest z aromatycznymi grzybami, doprawiony dobrze pieprzem i czosnkiem. Idealnym dodatkiem do pasztetu są sosy, np. żurawinowy czy chrzanowy. Pasuje również ogórek kiszony czy papryka marynowana. Jednym słowem ten pasztet jest pyszny, serdecznie polecam!
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17219
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 122
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 108
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4863
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7564
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17219
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 122
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 108
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4863
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7564
Składniki
Fasolę i grzyby namoczyć dzień wcześniej na noc, oczywiście w osobnych naczyniach.
Następnego dnia grzyby przecedzić zachowując wywar, wypłukać na sitku, wywar przecedzić przez gazę, ponownie zalać grzyby i gotować do miękkości ok. godziny.
Z fasoli odlać wodę, zalać świeżą i gotować, dodając po pół godzinie marchew, pietruszkę i gotować dalej do miękkości, po czym odcedzić i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać umyte i pokrojone w ćwiartki pieczarki, smażyć do odparowania wody z pieczarek, dodać pod koniec masło.
Fasolę, warzywa, grzyby i pieczarki z cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Do masy dodać żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, słonecznik, sól, pieprz i ewentualnie łyżkę maggi, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i jeszcze raz delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych tłuszczem o wym.23x10 cm i piec w piekarniku ( gazowym bez termoobiegu ) godzinę w temperaturze 200 °