Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny pasztet z gotowanego mięsa zamknięty w słoiku. Po pasteryzacji można go przechowywać miesiącami na półce z przetworami w kuchni. Jest niesamowicie aromatyczny, kremowy, wilgotny i sycący. Świetnie rozsmarowuje się na pieczywie. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Można go serwować w formie przekąski dla gości. Podany ze świeżym, chrupiącym pieczywem i ogórkami koszonymi domowej produkcji z pewnością zachwyci każdego.
słoiki 350 ml
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2369
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18120
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2076
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2369
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18120
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2076
Składniki
Boczek pokrój w kostkę i przełóż do garnka na spód. Karkówkę pokój w kostkę i umieść na boczku. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Wsyp łyżkę soli. Składniki zalej niewielką ilością wody (mięso powinno całkowicie być przykryte taflą wody). Mięso gotuj pod przykryciem przez około 3 godziny.
Wątróbkę oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do gotującego się mięsa na około 15 minut przed końcem gotowania.
Ugotowane mięso wyciągnij z garnka, wystudź i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Do zmielonego mięsa dodaj zioła i przyprawy oraz pół szklanki wywaru pozostałego po gotowaniu mięsa. Składniki wymieszaj.
Pasztet przełóż do wyparzonych, suchych słoików.
Na dnie dużego garnka umieść ściereczkę. Wlej wodę do około 1/3 wysokości. Słoiki wstaw do środka. Pasztet pasteryzuj przez około 90 minut. Następnie odstaw garnek do wystudzenia. Proces pasteryzacji powtórz na drugi dzień, skracając go do 30 minut. Ponownie odstaw garnek do wystudzenia. Proces powtórz trzeci raz, pasteryzując pasztet przez 30 minut. Tak przygotowane słoiki umieść w spiżarni i ciesz się jego smakiem przez wiele miesięcy. Jeśli planujesz zużyć pasztet w przeciągu 1-2 tygodni - proces pasteryzacji możesz pominąć.