Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pasztet z marynowanych piersi kaczki"
Polecam.
Odsłon: 294
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 87
Polecam.
Odsłon: 294
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 87
Składniki
Wszystkie marynaty dokładnie wymieszaj. Mięso kacze opłucz i osusz. Wątróbkę oczyść z błon i razem z filetami włóż do salaterki i zalej marynatą. Wymieszaj, przykryj i odstaw na noc do lodówki.
Stop masło i odstaw do wystudzenia. Słoninę włóż na 2 godziny do zamrażarki. Następnie pokrój w cieniutkie plasterki. Mięso i wątróbki, razem z marynatą zmiksuj na gładką, jednolitą masę. W trakcie miksowania wbijaj po 1 jajku i stopniowo wlewaj stopione masło. Dopraw solą i pieprzem. Formę wysmaruj tłuszczem. Następnie wyłóż folią spożywczą (patrz poniżej).
Gotowy pasztet podawaj z dwoma sosami: cumberland (czerwona porzeczka i chrzan) i sosem z grejpfruta zmiksowanego z malinami.
kroki do... upieczenia pasztetu
W formie wyłożonej folią do pieczenia ułóż cienkie plasterki słoniny. Najpierw wyłóż spód, a następnie boki, pozostawiając 1/3 plastra na zewnątrz.
Blachę wyłóż wcześniej przygotowaną masą mięsną (patrz powyżej). Dokładnie ją rozprowadź i przykryj wystającymi plasterkami słoniny.
Formę z pasztetem wstaw do większej formy z wrzą cą wodą (powinna ona sięgać 3/4 wysokości zanurzonej brytfanki). Włóż do piekarnika i piecz około 50 minut.Źródło: Na żywo