Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pasztet z suszonymi pomidorami"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 96
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31249
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 96
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31249
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Składniki
80 min • Porcja 100 g ok. 300 kcal • Przepis na ok. 16 porcji.
Pyszny, aromatyczny pasztet, w sam raz na świąteczny stół. Teresa Skotnicka z Gozdowa
Filety myję, osuszam, kroję w kostkę, posypuję pikantną przyprawą i papryką. Mieszam i odstawiam na pół godziny. Udka gotuję.
Cebulę kroję w kostkę, szklę na oleju z pomidorów, dodaję zamarynowane mięso i razem smażę. Pod koniec dodaję posiekany czosnek.
Udka oddzielam od kości i razem z usmażonym mięsem i sosem, który się wytworzył, dwa razy mielę. Do mięsa dodaję śmietankę (może być tłuste mleko) gałkę, jajka, pieprz i sól, mieszam. Dodaję pokrojone w paski pomidory i mieszam.
Formę (26 x 9 cm) wykładam plastrami boczku tak, żeby zwisały po bokach. Masę przekładam do formy, posypuję kolendrą, przykrywam boczkiem. Piekę 40 minut w 180°C.Źródło: Kobieta i życie