Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pasztet z tuńczyka w cieście"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1127
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1127
Składniki
Ciasto rozmroź. Tuńczyka osącz, włóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj sól, pieprz do smaku, masło i ketchup. Utrzyj na gładko. Dodaj drobno posiekane jajka na twardo i natkę, ryż, surowe jajko. Wymieszaj.
Natłuszczoną formę wyłóż płatami ciasta tak, aby wystawało poza jej brzegi. Nałóż masę, przykryj ciastem, zlep brzegi (jeśli zostało trochę ciasta, można z niego zrobić dekoracje).
Ponakłuwaj ciasto widelcem, posmaruj rozmąconym żółtkiem. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 min w temp. 175°C.
<strong>Pasztet z tuńczyka - przepis II</strong>
puszki tuńczyka w sosie własnym, 2 posiekane jajka na twardo, jajko, żółtko, posiekana cebula, 10 dag ugot. ryżu, 10 dag masła. Na ciasto: 2 szkl. mąki, margaryna, jajko, sól, łyżka śmietany.
Zrób ciasto: mąkę, szczyptę soli posiekaj z tłuszczem. Dodaj jajko i śmietanę. Zagnieć, włóż w folii na godz. do lodówki. Tuńczyka osącz, rozdrobnij. Dopraw, dodaj masło i cebulę. Utrzyj. Dołóż jajka na twardo, ryż, surowe jajko. Wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj na 1/2 cm, część odłóż do nakrycia, resztą wyłóż natłuszczoną formę. Włóż pasztet, nakryj ciastem, posmaruj żółtkiem, ponacinaj.
Piecz 20 min w 220°. Zmniejsz temp. do 180°, nakryj papierem do pieczenia i piecz 15 min. Podaj następnego dnia.Źródło: Świat kobiety