Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet niejedno ma imię. Jego charakter zmienia się w zależności od sposobu przygotowania i gatunku wybranych mięs, a także dodanych do masy podrobów. Czy można upiec pasztet z samych wątróbek? Choć zazwyczaj w takim wariancie przygotowuje się go, podsmażając jedynie wszystkie składniki (wówczas ma postać pasty do kanapek), z powodzeniem można przyrządzić delikatny, kremowy, ale zwarty (nadający się do krojenia w plastry) pasztet z wątróbki drobiowej pieczony.
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1215
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457773
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1472
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2281
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 590
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1215
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457773
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1472
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2281
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 590
Składniki
Zalej wątróbki częścią mleka i odstaw na 2 godziny. Następnie odsącz je, osusz i pokrój na mniejsze części.
Obierz i posiekaj drobno cebulę. Pokrój słoninę na mniejsze kawałki i wytop na patelni. Zdejmij z patelni kawałki słoniny. Na tłuszczu, który pozostał, podsmaż cebulę z dodatkiem tymianku. Po chwili dodaj i wątróbki drobiowe. Smaż je tylko tak długo, by zarumieniły się z każdej ze stron. W czasie smażenia dolej czerwone wino. Odstaw do przestudzenia.
Namocz bułkę w reszcie mleka. Odciśnij. Zmiel w maszynce do mięsa razem z wątróbkami, cebulą i słoniną. Powstałą masę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wbij do niej jajko i dokładnie wymieszaj.
Przełóż masę do natłuszczonej, oprószonej bułką tartą keksówki o długości 20 cm lub niewielkiego naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 40-50 minut.