Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztet niejedno ma imię. Jego charakter zmienia się w zależności od sposobu przygotowania i gatunku wybranych mięs, a także dodanych do masy podrobów. Czy można upiec pasztet z samych wątróbek? Choć zazwyczaj w takim wariancie przygotowuje się go, podsmażając jedynie wszystkie składniki (wówczas ma postać pasty do kanapek), z powodzeniem można przyrządzić delikatny, kremowy, ale zwarty (nadający się do krojenia w plastry) pasztet z wątróbki drobiowej pieczony.
Polecam.
Odsłon: 228
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 328
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 557
Polecam.
Odsłon: 228
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 328
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 557
Składniki
Zalej wątróbki częścią mleka i odstaw na 2 godziny. Następnie odsącz je, osusz i pokrój na mniejsze części.
Obierz i posiekaj drobno cebulę. Pokrój słoninę na mniejsze kawałki i wytop na patelni. Zdejmij z patelni kawałki słoniny. Na tłuszczu, który pozostał, podsmaż cebulę z dodatkiem tymianku. Po chwili dodaj i wątróbki drobiowe. Smaż je tylko tak długo, by zarumieniły się z każdej ze stron. W czasie smażenia dolej czerwone wino. Odstaw do przestudzenia.
Namocz bułkę w reszcie mleka. Odciśnij. Zmiel w maszynce do mięsa razem z wątróbkami, cebulą i słoniną. Powstałą masę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wbij do niej jajko i dokładnie wymieszaj.
Przełóż masę do natłuszczonej, oprószonej bułką tartą keksówki o długości 20 cm lub niewielkiego naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 40-50 minut.