Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pasztet ze słoiczka"
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1158
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 190
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2222
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4272
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1158
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 190
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2222
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4272
Składniki
Karkówkę oraz boczek pokrój w dużą kostkę. Włóż do garnka, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego, zalej wodą (mięso musi być przykryte). Gotuj na małym ogniu ok. 90 minut.
Wątróbkę umyj, natnij ostrym nożem w kilku miejscach (lepiej się zaparzy). Z garnka wyjmij ugotowane mięso a do gorącego wywaru włóż wątróbkę na ok. 5 minut (musi się tylko zaparzyć). Po tym czasie wyjmij i pokrój na mniejsze kawałki.
Mięso oraz wątróbkę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Dodaj majeranek, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gdyby masa była zbyt sucha dodaj do niej wywar, w którym gotowało się mięso (3-1 szklanka). Masę mięsną przełóż do wyparzonych, suchych słoików i dobrze zakręć.
Pasteryzuj ok. 90 minut. Przechowuj w lodówce do 3-4 miesięcy. Rada: Aby pasztet nie ściemniał pod pokrywką, przed zamknięciem połóż na wierzchu niewielką ilość smalcu lub masła.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Słoik: 900 kilokalorii.
Do masy mięsnej można dodać suszoną żurawinę lub śliwki.Źródło: Świat i Ludzie