Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Peklowanie boczku można wykonać na różne sposoby: np. peklowanie na mokro. Mój płat boczku peklowałem sposobem na mokro bez żadnych dodatków smakowych, tylko sól peklowa i woda.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117919
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8321
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3092
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2039
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1502
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117919
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8321
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3092
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2039
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1502
Składniki
Boczek nastrzykujemy solanką w najgrubszych miejscach, ja nastrzykiwałem co 5 cm na całej długości. Mięso układamy w pojemniku do peklowania i zalewamy pozostałością solanki. Uważamy, aby mięso było całkowicie zanurzone. Całość wkładamy do zimnego pomieszczenia lub lodówki gdzie temperatura będzie się utrzymywała między 4-8°C. Mięso obracamy co drugi dzień i sprawdzamy, w jakim jest stanie. Po 5 dniach przystępujemy do wędzenia boczku.
Uwagi: Solanka do boczku może zawierać w/g uznania smakowego różne przyprawy. Między innymi: majeranek, pieprz naturalny, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek itp. Ilość dobranych przypraw zależy od naszych upodobań smakowych. Ja nie dodaję przypraw smakowych, bo lubię naturalny smak peklowanego, wędzonego mięsa.