Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Peklowanie boczku można wykonać na różne sposoby: np. peklowanie na mokro. Mój płat boczku peklowałem sposobem na mokro bez żadnych dodatków smakowych, tylko sól peklowa i woda.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 139
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1841
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14544
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19603
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 139
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1841
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14544
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19603
Składniki
Boczek nastrzykujemy solanką w najgrubszych miejscach, ja nastrzykiwałem co 5 cm na całej długości. Mięso układamy w pojemniku do peklowania i zalewamy pozostałością solanki. Uważamy, aby mięso było całkowicie zanurzone. Całość wkładamy do zimnego pomieszczenia lub lodówki gdzie temperatura będzie się utrzymywała między 4-8°C. Mięso obracamy co drugi dzień i sprawdzamy, w jakim jest stanie. Po 5 dniach przystępujemy do wędzenia boczku.
Uwagi: Solanka do boczku może zawierać w/g uznania smakowego różne przyprawy. Między innymi: majeranek, pieprz naturalny, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek itp. Ilość dobranych przypraw zależy od naszych upodobań smakowych. Ja nie dodaję przypraw smakowych, bo lubię naturalny smak peklowanego, wędzonego mięsa.