Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczona biała kiełbasa"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 175
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 175
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
Obierz 5 ząbków czosnku i 3 z nich pokrój w plasterki. Kiełbaski ponacinaj nożem i w każde nacięcie włóż plasterek czosnku. 2 ząbki czosnku drobno pokrój lub przepuść przez praskę, wymieszaj w miseczce z olejem, majerankiem, solą oraz pieprzem.
Obierz cebule i pokrój w ćwiartki. Kiełbaski i cebulę włóż do naczynia żaroodpornego i zalej prawie całą marynatą (trzeba zostawić 3-4 łyżki marynaty).
Obierz ziemniaki, pokrój je w łódeczki i wymieszaj z pozostałą marynatą. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i ułóż na niej ziemniaki oraz 10 ząbków czosnku (nieobranych).
Kiełbaski oraz blachę z ziemniakami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz ok. 60 minut. W czasie pieczenia kiełbaski obracaj, by z każdej strony miały chrupiącą, równomiernie spieczoną skórkę.
Kiełbaski podawaj z pieczonymi ziemniakami, cebulą oraz czosnkiem (po obraniu można go rozsmarowywać na ziemniakach jak masełko). Udekoruj pociętą w cienkie paski surową czerwoną papryką oraz świeżymi ziołami.
(bez czasu pieczenia): 20 minut. Porcja: 550 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie