Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony schab w towarzystwie jabłek i czerwonej cebuli to klasyczna pozycja, która podbije serca wszystkich twoich domowników i gości. Potrawa sprawdzi się jako codzienny obiad, ale także jako elegancka przystawka czy ekskluzywne danie główne. Ekskluzywność tego schabu jest podkreślana dodatkowo przez podlanie białym winem i podsmażanie w oliwie aromatyzowanej czosnkiem.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 805
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 143
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2834
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 805
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 143
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2834
Składniki
Schab umyj i odetnij wszystkie błonki oraz ścięgna. Osusz papierowymi ręcznikami.
Natrzyj mięso solą i pieprzem.
W dużym żeliwnym garnku rozpuść łyżkę masła z oliwą. Dodaj zmiażdżony czosnek.
Włóż schab na gorący tłuszcz i zrumień go z każdej strony, obracając mięso drewnianymi łyżkami, uważając, by nie nakłuć powierzchni.
Wlej do garnka białe wino, a następnie dodaj obrane i pokrojone w plasterki jabłka oraz cebulę. Wymieszaj wszystko, a następnie garnek przykryj pokrywką. Gotuj całość przez ok. 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
Zawartość garnka przełóż do naczynia żaroodpornego – schab w środku, a na bokach dodatki. Owiń całość folią aluminiową i wstaw do pieca nagrzanego do 120 st. Celsjusza na ok. 60 minut.
Na ostatnie 5 minut pieczenia zdejmij folię i zwiększ temperaturę do 180 st. Celsjusza, pozwalając mięsu się ładnie przyrumienić z wierzchu.
Pieczony schab podawaj na ciepło z dodatkiem ziemniaków lub kaszy. Świetnie będzie smakować też na zimno jako element deski wędlin.