W ten sposób marynujemy surową szynkę , schab i boczek przed wędzeniem.
Przepis na marynatę do szynki lub boczku.
Składniki
Składniki na około 2 kg mięsa
- 2 l wody
- 3 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g ( 10 dkg ) soli do peklowania mięsa
- 5-6 ząbków czosnku (przekroić na pół)
- 8 ziarenek pieprzu czarnego
Składniki
Składniki na około 2 kg mięsa
- 2 l wody
- 3 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g ( 10 dkg ) soli do peklowania mięsa
- 5-6 ząbków czosnku (przekroić na pół)
- 8 ziarenek pieprzu czarnego
Potrzebne przybory kuchenne
garnek, łyżeczka, łyżka, widelec,
Etapy przygotowania
Wodę zagotować wraz z solą , listkami laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i obranymi ząbkami czosnku. Przestudzić, wsypać sól do peklowania mięsa , dokładnie wymieszać. Włożyć mięso do marynaty, wstawić do lodówki (2-6 C) na 5 - 7 dni. Co 2 - 3 dni mięso można obrócić, aby dokładnie się zamarynowało. Po 5 - 7 dniach mięso wyjmujemy z marynaty, płuczemy w zimnej wodzie i przystępujemy do dalszej obróbki np. wędzenia.
Rada: Aby do naszego marynowanego mięsa marynata dostała się do środka należy przebić przed włożeniem do marynaty każdy kawałek mięsa kilka razy w różnych miejscach np. widelcem. Jeśli chcemy , aby mięso się szybko zamarynowało ( w ciągu 2-3 dni ), warto wtedy zastosować metodę nastrzykiwania mięsa marynatą za pomocą specjalnej strzykawki i igły.
Życzę udanych wyrobów !
Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 858
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Dla dzieci
- Nabiał
- Jajka
- Orzechy
- Nerkowce
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2734
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3178
Ostatnio komentowane przepisy
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 858
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Włoska
- Dla dzieci
- Nabiał
- Jajka
- Orzechy
- Nerkowce
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2734
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3178
Składniki
- 2 l wody
- 3 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g ( 10 dkg ) soli do peklowania mięsa
- 5-6 ząbków czosnku (przekroić na pół)
- 8 ziarenek pieprzu czarnego
Wodę zagotować wraz z solą , listkami laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i obranymi ząbkami czosnku. Przestudzić, wsypać sól do peklowania mięsa , dokładnie wymieszać. Włożyć mięso do marynaty, wstawić do lodówki (2-6 C) na 5 - 7 dni. Co 2 - 3 dni mięso można obrócić, aby dokładnie się zamarynowało. Po 5 - 7 dniach mięso wyjmujemy z marynaty, płuczemy w zimnej wodzie i przystępujemy do dalszej obróbki np. wędzenia.
Rada: Aby do naszego marynowanego mięsa marynata dostała się do środka należy przebić przed włożeniem do marynaty każdy kawałek mięsa kilka razy w różnych miejscach np. widelcem. Jeśli chcemy , aby mięso się szybko zamarynowało ( w ciągu 2-3 dni ), warto wtedy zastosować metodę nastrzykiwania mięsa marynatą za pomocą specjalnej strzykawki i igły.
Życzę udanych wyrobów !
Wasze zdjęcia do przepisu
Ja robię według tabeli "Dziadka"
Co to za kiełbasa? Wędliny wyglądają smakowicie. Super! Pozdrowienia:)
Wspaniałe wędlinki. Kusza smakiem na sam widok chce się jeść.;)
Wspaniałe wędliny;) pięknie i smacznie wyglądają 👍