Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ten sposób marynujemy surową szynkę , schab i boczek przed wędzeniem.
garnek, łyżeczka, łyżka, widelec,
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 55
To co najlepszego w lipcu.
Odsłon: 71
Dzisiaj gołąbki z grzybami , przygotowane na prośbę ciężarnej, a jak to mówią...
Odsłon: 559
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 55
To co najlepszego w lipcu.
Odsłon: 71
Dzisiaj gołąbki z grzybami , przygotowane na prośbę ciężarnej, a jak to mówią...
Odsłon: 559
Składniki
Wodę zagotować wraz z solą , listkami laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i obranymi ząbkami czosnku. Przestudzić, wsypać sól do peklowania mięsa , dokładnie wymieszać. Włożyć mięso do marynaty, wstawić do lodówki (2-6 C) na 5 - 7 dni. Co 2 - 3 dni mięso można obrócić, aby dokładnie się zamarynowało. Po 5 - 7 dniach mięso wyjmujemy z marynaty, płuczemy w zimnej wodzie i przystępujemy do dalszej obróbki np. wędzenia.
Rada: Aby do naszego marynowanego mięsa marynata dostała się do środka należy przebić przed włożeniem do marynaty każdy kawałek mięsa kilka razy w różnych miejscach np. widelcem. Jeśli chcemy , aby mięso się szybko zamarynowało ( w ciągu 2-3 dni ), warto wtedy zastosować metodę nastrzykiwania mięsa marynatą za pomocą specjalnej strzykawki i igły.
Życzę udanych wyrobów !