Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Przepis na szynka szpikowaną rozmarynem"
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 16
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 16
Składniki
Mięso umyj, wytrzyj do sucha. Rozmaryn opłucz, osusz, gałązki potnij na połówki. Obierz 6 ząbków czosnku, każdy przekrój wzdłuż na pół. Szynkę oprósz solą oraz pieprzem.
Posmaruj oliwą. Potem obwiąż mocną bawełnianą nitką. Uformuj zgrabną pieczeń. Nożem z cienkim ostrzem zrób małe otworki w mięsie. Wetknij w nie kawałeczki rozmarynu oraz połówki ząbków czosnku.
Marchewki obierz, opłucz, potnij w ukośne grube słupki. Mięso ułóż w brytfance. Szynkę obłóż kawałeczkami marchewek. Skrop je 2 łyżkami oleju. Posyp solą, pieprzem i cukrem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 st. Piecz 1 godzinę i 30 minut. Od czasu do czasu polewaj pieczeń odrobiną wrzątku.
Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 20 minut w posolonym wrzątku. Szalotki obierz, pokrój na grubsze cząstki. Pozostałe ząbki czosnku obierz, pokrój w cienkie plasterki. Ugotowane ziemniaki odcedź, osącz, większe sztuki pokrój na połówki albo na cząstki.
Na patelni rozgrzej pozostały olej, zrumień na nim ziemniaki z szalotkami i czosnkiem. Posyp solą oraz pieprzem. Szynkę serwuj z marchewką i ziemniakami.
ok. 2 godziny
porcja ok. 750 kcal
Jeśli masz więcej czasu, przyprawione mięso odłóż na kilka godzin w chłodne miejsce. Pieczeń będzie jeszcze bardziej wyrazista w smaku!Źródło: Tina