Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab dojrzewający zwany też: schabem z pończochy lub schabem w pończosze, jest w ostatnich latach jedną z najczęściej robionych wędlin w domowych warunkach. Przepis na tą wędlinę szczególnie jest popularny wśród mieszkańców dużych miejskich blokowisk. Dlaczego? Ponieważ, do zrobienia tej pysznej wędliny nie potrzeba, ani wędzarni, ani jakiegokolwiek specjalistycznego sprzętu. Postanowiłem więc zrobić tą wędlinę i ja. Jednak przeglądając przepisy w internecie możecie dostać lekkiego mętliku, gdyż wiele przepisów na tą wędlinę podaje całkowicie inne proporcję składników oraz różne czasy sezonowania. Dlatego przerobiłem temat dogłębnie i zrobiłem kilka przymiarek testując różne przepisy. Następnie doszedłem do własnych wniosków i postanowiłem zmodyfikować te przepisy według własnego uznania.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6449
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6449
Składniki
Dwukilogramowy kawałek schabu, dzielimy na dwa kawałki, każdy po jednym kilogramie. Każdy z kawałków schabu obtaczamy w 1/3 szklanki cukru i wstawimy w szklanym, żaroodpornym naczyniu do lodówki. Zostawimy schab na 36 godzin, aby cukier wyciągnął ze schabu wilgoć, go zamarynował i zakonserwował. Co 6 lub 8 godzin przewracamy schab górą do dołu. Po tym czasie odlewamy z naczynia powstały płyn. Naczynie myjemy i osuszamy ściereczką lnianą. Podobnie robimy ze schabem, płuczemy go pod bieżącą wodą i osuszamy lnianą ściereczką.
Następnie obtaczamy każdy kawałek schabu w 1/3 szklanki soli i wkładamy ponownie do umytego i suchego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do lodówki na 36 godzin, co 6 lub 8 godzin schab przewracamy górą do dołu. UWAGA: Jeśli chcecie, aby schab miał bardziej różowy kolor, dodajcie do zasypki z soli 1 płaską łyżeczkę soli peklowej na 2 kg mięsa.
Po tym czasie ponownie płuczemy nasz schab i wysuszamy lnianą ściereczką. Przygotowujemy mieszankę przypraw wedle własnego gustu. Obtaczamy cały schab w przyprawach. Każdy kilogramowy kawałek schabu z przyprawami pakujemy do pojedynczej pończochy. Obwiązujemy trzykrotnie mięso pończochą. Czyli wkładamy schab, naciągamy mocno pończochę, zakręcamy pończochę i zawijamy supeł.
Schab wieszamy na tydzień czasu w suchym, przewiewnym i ciepłym miejscu, np. w kuchni, a następnie po tygodniu przewieszamy go do suchego, chłodnego pomieszczenia, np. nieogrzewanego pokoju. Po tym czasie schab jest idealny do jedzenia.