Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Schab nadziewany pieczarkami"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 156
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 156
Składniki
Schab umyj, wytrzyj do sucha. Mięso rozetnij na duży płat. Lekko rozbij go tłuczkiem. Potem natrzyj solą oraz pieprzem. Posyp szałwią. Skrop połową soku z cytryny.
Przyprawiony schab odłóż w chłodne miejsce na 15 minut. W tym czasie pieczarki oczyść, najlepiej pocierając wilgotną ściereczką, pokrój w drobną kosteczkę, skrop pozostałym sokiem z cytryny. Natkę umyj, osusz, oderwij listki i drobno je posiekaj.
Na patelni mocno rozgrzej olej, wrzuć pieczarki i mieszając, smaż kilka minut bez przykrycia. Odstaw do wystudzenia, a następnie wymieszaj grzyby z bułką tartą, natką oraz jajkiem (jeśli lubisz, do nadzienia możesz dodać także 5–6 łyżek grubo startego żółtego sera). Przypraw na pikantnie solą oraz pieprzem.
Pieczarkowe nadzienie rozsmaruj na płacie mięsa. Całość ciasno zwiń. Obwiąż bawełnianą nitką, formując zgrabną pieczeń. Mięso posmaruj olejem. Ułóż w brytfance i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz 55 minut.
Musztardę wymieszaj z 1 łyżką oleju oraz słodką papryką. Na 10 minut przed końcem pieczenia wierzch mięsa posmaruj przygotowaną mieszanką. Gotową pieczeń podaj z ziemniakami i sałatą z winegretem.Źródło: Tina