Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Schab nadziewany suszonymi morelami"
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 83
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 54
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 209
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 83
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 54
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 209
Składniki
Czas przygotowania: 125 minut (bez czasu marynowania). 1 porcja: 330 kcal. Cena porcji: 4,55 zł
Schab opłucz, wytrzyj do sucha. W mięsie długim nożem z cienkim ostrzem wytnij wąską kieszeń. Mięso natrzyj solą oraz pieprzem. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Suszone morele przełóż do miseczki, zalej nalewką i odstaw na godzinę, aby spęczniały i przeszły smakiem alkoholu.
Kieszeń w mięsie napełnij migdałami oraz osączonymi owocami (alkohol, w którym się moczyły, zachowaj). Najlepiej wtykaj po 1–2 morele i 2–3 migdały i popychaj je trzonkiem od drewnianej łyżki. Otwór zepnij wykałaczkami.
Czosnek obierz, drobniutko posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z 1/4 szklanki oleju oraz tymiankiem i majerankiem. Nadziane morelami mięso natrzyj przygotowaną marynatą. Przykryj i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
Zamarynowany schab szybko obsmaż ze wszystkich stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Przełóż do brytfanki i polej nalewką z moczenia moreli. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 90 minut.
W czasie pieczenia schab od czasu do czasu polewaj sosem z dna brytfanki. Gotowe upieczone mięso przełóż na półmisek, potnij na porcje. Polej zmiksowanym sosem z pieczenia schabu.Źródło: Tina