Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schab owinięty plasterkami boczku"
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 32
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 173
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na znakomite białe kiełbaski z grilla....
Odsłon: 142
Przepis dnia
Kotlety jajeczne to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pom...
Odsłon: 291
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44459
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 32
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 173
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na znakomite białe kiełbaski z grilla....
Odsłon: 142
Przepis dnia
Kotlety jajeczne to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pom...
Odsłon: 291
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44459
Składniki
Schab opłucz, wytrzyj do sucha. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę albo rozetrzyj nożem. Posmaruj nim mięso. Posyp je suszonym tymiankiem i odrobiną suszonego rozmarynu. Włóż do miseczki. Zalej winem. Szczelnie przykryj folią spożywczą. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
Mięso osusz, natrzyj solą oraz pieprzem. Owiń plasterkami boczku lub szynki. Wierzch pieczeni posmaruj olejem. Zawiń w folię aluminiową. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około 50 minut.
Jeśli chcesz wzbogacić smak pieczeni, mięso nadziej farszem z sera pleśniowego. Pokrusz 10 dag sera rokpol lub innego z przerostem pleśni. Wymieszaj go z łyżką kwaśnej śmietany. Dodaj po 3 łyżki posiekanej natki oraz bazylii.
Masę przypraw do smaku solą oraz mielonym białym pieprzem (jeśli lubisz, także granulowanym czosnkiem). W mięsie wytnij ostrym nożem otwór. Napełnij go farszem serowym. Potem schab owiń boczkiem i folią aluminiową.
Piecz dalej jak w przepisie. Gotową pieczeń pokrój na plastry, udekoruj gałązkami świeżego rozmarynu.
Czas przygotowania: 55 minut (bez czasu marynowania). 1 porcja: 390 kcal. Cena porcji: 6,50 złŹródło: Tina