Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na aromatyczny, smakowity i delikatny schab pieczony. Idealny na ciepło do obiadu oraz na zimno np. do kanapek.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 34
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3534
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 845
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 34
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3534
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 845
Składniki
Na początku przygotowujemy marynatę: Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, słodki sos sojowy oraz miód i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz zioła prowansalskie, pieprz i sól do smaku - ponownie mieszamy. Tak powstałą marynatą nacieramy schab i zostawiamy w lodówce na około 12 godzin (najlepiej zostawić go na noc).
Schab układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy go delikatnie bulionem. Do bulionu możemy włożyć także kawałki cebuli i czerwonej papryki - wtedy mięso nabierze jeszcze lepszego aromatu, wyrazistości i soczystości. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 15 minut. Po tym czasie odkrywamy naczynie, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut, od czasu do czasu podlewając wierzch mięsa bulionem. Następnie ponownie zmniejszamy temperaturę - do 160 stopni C i pieczemy jeszcze około 20 minut. Schab idealnie smakuje na ciepło oraz na zimno. Życzę smacznego! :)