Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Schab w cieście"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 23
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 155
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 356
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 81
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 23
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 155
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 356
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 81
Składniki
Ziemniaki obierz, włóż do garnka z posoloną wodą. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 20 minut. Odcedź, przestudź, potnij w plasterki.
Schab umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Mięso potnij na 6 plastrów. Każdy lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz z obu stron solą i pieprzem. Rzodkiewki starannie umyj i pokrój w plasterki.
Jajka roztrzep widelcem. Dosyp mąkę oraz posiekane zioła. Wymieszaj i przypraw do smaku solą i pieprzem. Plasterki schabu zanurzaj w cieście i od razu wkładaj na rozgrzany olej. Smaż na złoty kolor po 3 minuty z każdej strony.
Na drugiej patelni rozgrzej masło. Wrzuć plasterki ziemniaków, mieszając lekko je zrumień. Dodaj rzodkiewki, podgrzej. Całość przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj do schabu w cieście.
Gotowe kotlety ułóż na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Następnie przełóż na ogrzany półmisek. Obłóż plasterkami ziemniaków z rzodkiewką.
Jeśli chcesz, gotowe danie możesz udekorować kilkoma listkami natki oraz szczypiorkiem.
Czas ok. 40 min; porcja – 490 kcal cena 3 zł.
Na patelni rozgrzej olej, poduś na nim pokrojoną w kostkę rzodkiewkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość oprósz mąką, przesmaż, a potem dopraw solą i pieprzem. Posyp siekaną natką. Na talerzu posypać pietruszką.
Przygotowane wcześniej kotlety ułóż na blasze i odgrzej w piekarniku.Źródło: Świat kobiety