Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Schab w galarecie"
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 136
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 366
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 136
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 366
Składniki
Schab przypraw i nafaszeruj. Łyżkę soli wymieszaj z majerankiem oraz pieprzem. Czosnek przeciśnij przez praskę (ew. obierz i drobniutko posiekaj), wymieszaj z przyprawami.
Mięso umyj, wytrzyj do sucha, natrzyj przygotowaną mieszanką - wcieraj kilka minut, żeby mięso pięknie pachniało. W schabie nożem z długim ostrzem wytnij głęboką kieszeń. Na przemian wkładaj do niej po kawałku masła i po śliwce.
Otwór w mięsie zepnij wykałaczkami albo zaszyj mocną nitką. Schab z wierzchu natrzyj słodką papryką. Ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz przez godzinę.
Wystudź. Brzoskwinie osącz, potnij na spore cząstki. Zioła opłucz, gałązki podziel na mniejsze kawałki. Ostudzone mięso pokrój w plastry.
Przygotuj galaretę. Bulion zagotuj. Żelatynę namocz w winie. Gdy spęcznieje, rozpuść ją w bulionie. Schab ułóż na półmisku. Obłóż brzoskwiniami i suszonymi śliwkami. Udekoruj ziołami. Zalej galaretką. Wstaw do lodówki na 3 godziny.
<strong>: do bulionu dodaj szczyptę kurkumy – zyska piękny kolor.</strong>Źródło: Tina