Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Schab w galarecie"
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2720
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 195
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 233
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2720
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 195
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 233
Składniki
Schab przypraw i nafaszeruj. Łyżkę soli wymieszaj z majerankiem oraz pieprzem. Czosnek przeciśnij przez praskę (ew. obierz i drobniutko posiekaj), wymieszaj z przyprawami.
Mięso umyj, wytrzyj do sucha, natrzyj przygotowaną mieszanką - wcieraj kilka minut, żeby mięso pięknie pachniało. W schabie nożem z długim ostrzem wytnij głęboką kieszeń. Na przemian wkładaj do niej po kawałku masła i po śliwce.
Otwór w mięsie zepnij wykałaczkami albo zaszyj mocną nitką. Schab z wierzchu natrzyj słodką papryką. Ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz przez godzinę.
Wystudź. Brzoskwinie osącz, potnij na spore cząstki. Zioła opłucz, gałązki podziel na mniejsze kawałki. Ostudzone mięso pokrój w plastry.
Przygotuj galaretę. Bulion zagotuj. Żelatynę namocz w winie. Gdy spęcznieje, rozpuść ją w bulionie. Schab ułóż na półmisku. Obłóż brzoskwiniami i suszonymi śliwkami. Udekoruj ziołami. Zalej galaretką. Wstaw do lodówki na 3 godziny.
<strong>: do bulionu dodaj szczyptę kurkumy – zyska piękny kolor.</strong>Źródło: Tina