Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Schab w ostrym sosie morelowym"
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1411
Polecam.
Odsłon: 217
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 21
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 244
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7982
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1411
Polecam.
Odsłon: 217
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 21
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 244
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7982
Składniki
Czas przygotowania: 120 minut. 1 porcja: 720 kcal. Cena porcji: 2,95 zł
Schab (ew. szynkę) opłucz, wytrzyj. Mięso oprósz świeżo zmielonym białym pieprzem. Włóż do brytfanki, polej stopionym smalcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. i piecz około 30 min.
Wlej 1 i 1/2 szklanki wody (a jeszcze lepiej bulionu warzywnego). Włoszczyznę obierz, pokrój, włóż do brytfanki. Piecz jeszcze 1 godz. i 15 min. W trakcie pieczenia mięso polewaj sosem z dna brytfanki.
Obierz szalotki, pokrój je na cząstki. Morele osącz z zalewy. Owoce i szalotki włóż do garnka, zalej niewielką ilością posolonego wrzątku i duś około 10 minut.
Miód wymieszaj z olejem, sokiem morelowym i sosem sojowym. Posmaruj wierzch schabu i piecz jeszcze 10 minut.
Mięso wyjmij z brytfanki, wywar z pieczenia schabu przecedź. Odmierz ok. 1/2 szklanki. Wlej do moreli duszonych z szalotkami. Krótko zmiksuj – tak by można było wyczuć kawałeczki owoców i cebulek.
Przypraw na pikantnie czosnkiem, chili oraz solą i pieprzem. Zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z 2–3 łyżkami zimnej wody albo sosem pieczeniowym. Gotową pieczeń pokrój na dość grube plastry. Podawaj polaną sosem.Źródło: Tina