Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
to danie będzie ładnie wyglądało na stole świątecznym
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 19
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 69
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 79
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 19
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 69
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 79
Składniki
Schab opłukać w zimnej wodzie,wytrzeć papierowym ręcznikiem..
Ostrym nożem głęboko ponacinać w poprzek włókien w odstępach co 1 cm.
Ząbki czosnku obrać,przepuścić przez praskę,natrzeć nim mięso.
Jabłka dokładnie umyć,nie obierać.Specjalnym nożykiem wyciągnąć gniazda nasienne,pokroić w plastry,przekładać nim plastry schabu,oprószyć solą i pieprzem.
Sok z cytryny wymieszać z cukrem i łyżką wody.Sokiem posmarować plastry jabłek,na wierzchu położyć gałązki tymianku.
Schab obwiązać sznurkiem tak,by plastry ściśle do siebie przylegały.Ułożyć mięso w brytfannie.
Skropić olejem,wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 C.
Kiedy się lekko przyrumieni,podlać winem,sokiem jabłkowym i olejem,piec jeszcze ok. 45 minut,polewając sosem.