Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Schabowe z szałwią i plasterkiem chorizo"
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 179
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 897
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 179
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 897
Składniki
Cukinie opłucz, wytrzyj, odetnij końce, resztę pokrój w cieniutkie podłużne plasterki. Szalotki obierz, potnij w plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę albo obierz i posiekaj. Szałwię opłucz, listki oderwij od gałązek. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha i pokrój w plastry.
Mięso opłucz, osusz, pokrój na 12 kawałków. Każdy włóż między dwie warstwy folii spożywczej i rozbij. Rozbite sznycelki posyp solą oraz pieprzem. Na każdym kotlecie połóż plasterek kiełbasy oraz listek szałwii. Przypnij je do mięsa wykałaczką. Na patelni rozgrzej olej. Włóż plasterki cytryny. Smaż je chwilę. Zdejmij z patelni. Na cytrynowy olej partiami wkładaj kotleciki. Smaż je po 2–3 minuty z każdej strony. Gotowe sznycle przełóż na talerz, trzymaj w cieple, by nie wystygły. Tłuszcz ze smażenia zachowaj.
Tymianek opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklij czosnek i szalotki. Dołóż cukinie oraz tymianek. Smaż dalej 2 minuty. Jarzynkę podawaj do sznycli.
ok. 30 minut. 1 porcja 420 kcal.Źródło: Tina