Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy nadchodzi sezon ogórków małosolnych, robię ten smalec i piekę chleb do ogórków. Jest faworytem na stole podczas spotkań rodzinnych.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22621
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14942
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4722
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44736
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 682
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22621
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14942
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4722
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44736
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 682
Składniki
Pokroić słoninę i boczek w drobną kostkę, włożyć do garnka.
Smażyć na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, ponieważ skwarki mogą przywrzeć do dna garnka.
W międzyczasie posiekać drobno cebulę, jabłka pokroić w drobną kostkę (nie trzeba obierać jabłek).
Gdy skwarki nabiorą pięknego złotego koloru, dodać pokrojoną cebulkę i jabłko, posmażyć jeszcze chwilę, aż cebula i jabłko zmiękną.
Zdjąć garnek z pieca, smalec doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem do smaku (majeranek rozetrzeć w dłoniach przed dodaniem, ma wówczas intensywniejszy aromat).
Ciepły smalec przelać do wcześniej umytych i osuszonych słoiczków o pojemności ok. 250 ml. Od razu zakręcić słoiki i poczekać, aż smalec zastygnie. Słoiki przechowywać w lodówce. Przed spożyciem wyłożyć smalec z lodówki i poczekać, aż nabierze temperatury pokojowej, wtedy dobrze rozsmarowuje się na domowym chlebku. Smacznego!