Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sznycle schabowe z camembertem i jabłkiem"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 147
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 147
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj około 20 minut w lekko posolonej wodzie. Odcedź. Dodaj mleko oraz łyżkę masła. Utrzyj na gładkie piure. Przypraw je do smaku solą oraz gałką muszkatołową. Trzymaj w ciepłym miejscu, aby piure nie wystygło.
Szalotki obierz, drobno pokrój. Rodzynki oraz opłukany tymianek posiekaj. Pozostałe masło stop w garnku, wrzuć szalotki, mieszając, zeszklij je. Dodaj do nich tymianek oraz rodzynki, podlej cydrem. Duś 4 minuty. Sos trzymaj w cieple, aby nie wystygł.
Na patelni rozgrzej olej. Włóż sznycle. Smaż je na rumiano po 3 minuty z każdej strony. Pod koniec mięso oprósz solą oraz pieprzem.
Jabłko umyj, wytrzyj, wytnij środek z pestkami. Uważaj, aby nie uszkodzić owocu. Wydrążone jabłko pokrój w cienkie plasterki. Ser także potnij w plastry.
Kotlety ułóż w żaroodpornej formie. Przykryj plasterkami jabłka oraz sera. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temperatury 200 st. Piecz 5–8 minut. Podawaj z przygotowanym wcześniej piure oraz sosem.Źródło: Tina