Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sznycle schabowe z jabłkami w karmelu"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 109
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 109
Składniki
Umyj i obierz 2 jabłka. Rozetnij je, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę. Przełóż do garnka. Podlej 2 łyżkami wody. Rozgotuj. Mus jabłkowy przypraw na pikantnie solą i pieprzem.
Połącz go ze śmietaną. Tartą bułkę wymieszaj na płaskim talerzu razem z siemieniem lnianym. Na drugi talerz wbij jajko, roztrzep je widelcem z odrobiną soli i pieprzu.
Schab opłucz, osusz, pokrój na 4 plastry. Kotlety rozbij. Przypraw solą, pieprzem oraz szałwią. Mięso panieruj najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej z siemieniem.
Panierkę mocno dociśnij do kotletów.Włóż je na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż na rumiano po 2–3 minuty z każdej strony.
Ostatnie jabłko umyj, wytrzyj do sucha, wytnij gniazdo nasienne. Miąższ wraz ze skórką pokrój w cienkie plasterki. Posyp je z obu stron cukrem. Włóż na mocno rozgrzaną patelnię.
Smaż po ok. 2 minuty z każdej strony, aż cukier skarmelizuje się. Kotlety podawaj z jabłkami w karmelu. Jako dodatek serwuj przygotowany wcześniej pikantny mus jabłkowy i np. gotowane ziemniaki lub chrupiącą bagietkę.
ok. 50 minut
porcja ok. 430 kcalŹródło: Tina