Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sznycle schabowe z jabłkami w karmelu"
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3880
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1012
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34239
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3880
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1012
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34239
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 575
Składniki
Umyj i obierz 2 jabłka. Rozetnij je, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę. Przełóż do garnka. Podlej 2 łyżkami wody. Rozgotuj. Mus jabłkowy przypraw na pikantnie solą i pieprzem.
Połącz go ze śmietaną. Tartą bułkę wymieszaj na płaskim talerzu razem z siemieniem lnianym. Na drugi talerz wbij jajko, roztrzep je widelcem z odrobiną soli i pieprzu.
Schab opłucz, osusz, pokrój na 4 plastry. Kotlety rozbij. Przypraw solą, pieprzem oraz szałwią. Mięso panieruj najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej z siemieniem.
Panierkę mocno dociśnij do kotletów.Włóż je na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż na rumiano po 2–3 minuty z każdej strony.
Ostatnie jabłko umyj, wytrzyj do sucha, wytnij gniazdo nasienne. Miąższ wraz ze skórką pokrój w cienkie plasterki. Posyp je z obu stron cukrem. Włóż na mocno rozgrzaną patelnię.
Smaż po ok. 2 minuty z każdej strony, aż cukier skarmelizuje się. Kotlety podawaj z jabłkami w karmelu. Jako dodatek serwuj przygotowany wcześniej pikantny mus jabłkowy i np. gotowane ziemniaki lub chrupiącą bagietkę.
ok. 50 minut
porcja ok. 430 kcalŹródło: Tina