Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sznycle ze schabu z sosem pietruszkowym"
Składniki
Schab opłucz, osusz, potnij na 4 równe plastry. Ułóż je na deseczce i lekko rozbij. Natkę do kotletów opłucz, osusz, oderwij listki, drobno je posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z natką oraz oliwą. Sznycle oprósz solą i pieprzem. Natrzyj pastą pietruszkową. Odłóż na godzinę w chłodne miejsce.
W tym czasie przygotuj sos: cebule obierz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebule i czosnek, mieszając, usmaż je na szklisto. Dolej śmietanę. Wkrusz kostkę bulionową. Całość gotuj dalej 15 minut na bardzo małym płomieniu.
Natkę do sosu opłucz, osusz, posiekaj. Sos zagęść mąką wymieszaną z odrobiną wody. Wrzuć natkę. Przypraw solą, pieprzem oraz sokiem i skórką z cytryny. Gotuj jeszcze chwilę. Na patelni rozgrzej olej.
Włóż sznycle. Smaż je po 3–4 minuty z każdej strony. Podawaj z sosem pietruszkowym. Ew. udekoruj natką.Źródło: Tina