Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 21-03-2020
Dziś mam dla was kolejny przepis na pyszną pieczeń, tym razem z szynki wieprzowej. Zrobiłam ją w marynacie musztardowo - paprykowo - cebulowej. Szynka jest idealna na ciepło jako pieczeń obiadowa, lub na zimno jako domowa wędlina na kanapki. Wyszła bardzo soczysta i mięciutka.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85327
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2618
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10053
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4142
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7178
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85327
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2618
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10053
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4142
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7178
Składniki
Szynkę umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Mięso przyprawiłam równomiernie ze wszystkich stron solą i pieprzem. Przyprawione mięso włożyłam do rękawa foliowego do pieczenia. Do miseczki przełożyłam musztardę. Dolałam olej. Dodałam paprykę w proszku. Cebulę obrałam i drobno posiekałam, dodałam do miseczki. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę do miseczki z musztardą i pozostałymi składnikami marynaty. Wszystko dokładnie wymieszałam. Powstałą marynatą/papką obłożyłam wierzch mięsa. Rękaw zawiązałam i włożyłam do naczynia żaroodpornego. Naczynie z mięsem wstawiłam na kilka godzin do lodówki do zamarynowania, a następnie upiekłam mięso w piekarniku. Mięso piekłam 1 godzinę i 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu pozostawiłam mięso w piekarniku żeby lekko przestygło i dopiero potem wyjęłam na blat. Gdy mięso wystygło, wyjęłam je z zalewy i schłodziłam w lodówce. Mięso można podać również od razu po upieczeniu, krojąc je na grubsze plastry i polewając powstałym podczas pieczenia sosem.