Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szynka po mieszczańsku"
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10378
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3013
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2106
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 805
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10378
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3013
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2106
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 805
Składniki
Szynkę opłucz, osusz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Natrzyj nim mięso. Oprósz je solą oraz pieprzem. Owiń szynkę folią. Włóż na 2 i 1/2 godziny do lodówki. Drożdże rozetrzyj z cukrem, łyżką mąki i 3 łyżkami letniej wody. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia.
Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj sól oraz zaczyn. Wlej resztę wody i olej. Wbij jajko. Wyrób ciasto. Odstaw je do wyrośnięcia. Potem ponownie zagnieć, rozwałkuj. Odetnij kawałek, resztę ciasta posyp ziołami prowansalskimi.
Na placku ułóż mięso, zawiń je w ciasto. Zlep brzegi. Ułóż zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej pergaminem. Z odciętego kawałka zrób dekoracje. Ułóż je na pieczeni. Piecz 2 godziny w temp. 180 st.Źródło: Tina