Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szynka w cieście chlebowym"
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37683
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3662
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 26
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37683
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3662
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 26
Składniki
Do garnka wlej 2 l wody, dodaj 16 dag soli, przekrojoną cebulę, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, włóż szynkę, gotuj ok. 45 min. Wyjmij z marynaty, natrzyj zmielonym pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Do naczynia wkrusz drożdże, dodaj 1 szklanki wody oraz cukier, wymieszaj. Odstaw na ok. 15 min. Na stolnicę wsyp obie mąki oraz sól.
Dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę oraz olej, wyrób gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60- 90 minut.
Ciasto ponownie zagnieć a potem rozwałkuj na prostokąt o grubości 2-3 cm. Na środku ciasta ułóż szynkę i zlep jego brzegi.
Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby łączenie ciasta było na spodzie. Wierzch posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po 20 min zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 70 min.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 620 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie