Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szynka w glazurze"
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1433
Polecam.
Odsłon: 225
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 37
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 247
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7992
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1433
Polecam.
Odsłon: 225
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 37
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 247
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7992
Składniki
Szynkę włóż do dużego garnka i zalej wodą. Dodaj łyżkę soli, obraną i pokrojoną marchewkę, cebulę i pora, cynamon, pieprz, kolendrę oraz liście laurowe. Gotuj na małym ogniu 2,5 godz., uzupełniając co pewien czas wodę (mięso musi być zakryte).
Szynkę wyjmij z wywaru, odstaw do przestudzenia (najlepiej, jeśli mięso wystygnie w wywarze). W tym czasie rozgrzej piekarnik do temp. 180 st. Szynkę przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch ponacinaj w romby. Powciskaj goździki.
W rondlu umieść powidła śliwkowe, miód, ocet oraz czerwone wino, doprowadź całość do wrzenia, a potem zdejmij glazurę z ognia.
Połowę glazury wylej na wierzch szynki, piecz 15 minut. Polej resztą glazury i piecz 120-140 minut. Podczas pieczenia co pewien czas wyjmuj naczynie z piekarnika i oblewaj mięso wytwarzającym się sosem. Szynkę podawaj na zimno do pieczywa.
12 porcji, czas ok. 300 min; porcja – 160 kcal, cena 2 złŹródło: Świat kobiety