Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szynka w musztardowej skorupce"
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 171
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 24
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 171
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 24
Składniki
Szynkę opłucz, włóż do garnka. Zalej ok. 2 litrami zimnej wody. Dołóż obraną cebulę, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu. Zagotuj. Nim woda zawrze, łyżką cedzakową usuń pianę, która powstanie na powierzchni wywaru. Potem zmniejsz płomień i gotuj mięso jeszcze ok. 90 minut. W tym czasie włoszczyznę obierz, pokrój na kawałki, umyj. Warzywa dodaj do mięsa ok. 30 minut przed końcem gotowania.
Na patelni rozgrzej masło. Zrumień na nim bułkę tartą. Zdejmij z ognia, wymieszaj z musztardą i jajkiem. Masę przypraw. Szynkę wyjmij z wywaru, przestudź. Posyp solą oraz pieprzem. Ułóż w brytfance. Na wierzchu pieczeni rozsmaruj przygotowaną masę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok. 30 minut. Podawaj np. z warzywami gotowanymi na parze, ew. udekoruj natką.
Masę możesz wzbogacić, dodając mielone migdały. ok. 150 min. 1 porcja zawiera ok. 410 kcal.Ok. 5 zł za porcję.Źródło: Tina