Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Szynka w musztardzie"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 139
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 758
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 139
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 758
Składniki
Czas ok. 100 min; porcja – 390 kcal, cena 3 zł
Szynkę umyj starannie, osusz, a potem natrzyj z każdej strony solą i mielonym pieprzem. Odstaw na około 2 godziny w chłodne miejsce, aby mięso dobrze przeszło przyprawami.
Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj musztardę z miodem. Dodaj czosnek, grubo utłuczony pieprz oraz sól do smaku. Wlej kilka łyżek oleju, wymieszaj.
Powstałą marynatą posmaruj szynkę. Ponownie odstaw w chłodne miejsce na ok. pół godziny. Po tym czasie ułóż szynkę w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Podlej kilkoma łyżkami wody, przykryj. Piecz około 90 minut w temp. 180 st.
Zdejmij pokrywkę, do piekaj szynkę 15-20 minut. Powstały podczas pieczenia sos przelej do rondelka. Zapraw go śmietaną, podgrzej razem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj do upieczonej szynki.
Pieczona szynka będzie jeszcze smaczniejsza, a do tego wyjątkowo soczysta, jeśli upieczesz ją w piwie. Mięso wyjmij z musztardowej marynaty, włóż do rękawa i wlej 250 ml alkoholu.Źródło: Świat kobiety