Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Warzywny warstwowy pasztet"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 261
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 261
Składniki
Warstwa biała: żelatynę namocz w 1/3 szklanki wody, podgrzej, rozpuść. Chrzan wymieszaj ze śmietaną i jogurtem. Dodaj żelatynę, połącz, przypraw. Masę przelej do prostokątnej foremki. Odstaw do stężenia.
Warstwa zielona: brokuł ugotuj w bulionie. Lekko ostudź, podlej wywarem z gotowania i zmiksuj (powinno wyjść pół kg masy). Przypraw. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki wody, podgrzej, rozpuść. Wymieszaj z masą brokułową. Wlej do formy. Odstaw.
Warstwa bordowa: buraki zetrzyj na tarce, przypraw solą, pieprzem, cukrem i octem. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki wody, podgrzej, rozpuść. Połącz z masą buraczkową, dopełnij foremkę.
Gdy pasztet stężeje, wyjmij go, zanurzając na chwilę formę w gorącej wodzie.
Czas przygotowania: 40 min. Ilość porcji: 8. Cena za porcję: 1,30 zł.
Przepis przysłała Katarzyna Cukier z Domaszna.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie