Bardzo smaczna wędzonka, idealna do kanapek. Wędzona metodą garnkową, dlatego musiałem ją osznurować, bo inaczej nie dało by się jej w garnku uwędzić.
Wędzonka wieprzowa.
Składniki
Surowiec:
- schab nie obrabiany z przyrostami 2,5 kg (2 kawałki schabu)
Zalewa peklowa:
- peklosól 120 g
- cukier 20 g
- woda 1 litr
Dodatki do zalewy peklowej:
- połamane liście laurowe 10-12 liści
- ziele angielskie 20 ziaren
- czosnek pół główki (pokroić w kawałki, nie obierać)
Składniki
Surowiec:
- schab nie obrabiany z przyrostami 2,5 kg (2 kawałki schabu)
Zalewa peklowa:
- peklosól 120 g
- cukier 20 g
- woda 1 litr
Dodatki do zalewy peklowej:
- połamane liście laurowe 10-12 liści
- ziele angielskie 20 ziaren
- czosnek pół główki (pokroić w kawałki, nie obierać)

Potrzebne przybory kuchenne
garnek do wędzenia, garnek kamienny do peklowania
Etapy przygotowania
Wykonanie solanki: W szklance wody zagotowujemy wszystkie przyprawy: czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 15 minut, parzymy pod przykryciem do ostygnięcia. Ostudzone przelewamy przez sitko i do odcedzonego wywaru dolewamy zimną wodę, aby był litr. Dodajemy 12 dag peklosoli, 20 g cukru i mieszamy do rozpuszczenia.

Nastrzyk: Nabieramy w dużą strzykawkę z iglicą (szprycą), zimnej solanki i nakłuwając w kilku miejscach w każdym kawałku mięsa wstrzykujemy solankę. Musimy równo rozdzielić solankę w mięso, łącznie 300 ml solanki (po 150 ml w każdy kawałek mięsa).

Peklowanie: Mięso, już po nastrzyku, układamy w garnku kamiennym i zalewamy pozostałą, zimną zalewą. Garnek przykrywamy i wstawiamy do lodówki lub w zimne miejsce na 4 dni.

Osuszanie: Po 4 dniach peklowania płuczemy każdy kawałek mięsa w bieżącej, zimnej wodzie z solanki, wycieramy papierowymi ręczniczkami, osznurowujemy. Wieszamy na kij w celu osuszenia. Osuszamy minimum 8 godzin, ja dodatkowo daję nadmuch wentylatorem przez 2-3 godziny.

Wędzenie: Osuszone kawałki mięsa umieszczamy w garnkowej wędzarni. Wędzimy na zrębkach olcha/brzoza 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza, podpiekamy w kolejnych 30 minutach w temperaturze 80 stopniach Celsjusza. Po procesie podpiekania kończymy wędzenie. Czekamy aż temperatura w garnku spadnie do 30 stopni Celsjusza, wtedy możemy podnieść pokrywę garnka i zdjąć zamocowane kawałki uwędzonego mięsa.

Studzenie: Uwędzone kawałki mięsa wieszamy na kiju i studzimy w pokojowej temperaturze. Ostudzone wędzonki wkładamy do lodówki na kilka godzin, niech wędlinka sobie odpocznie :)

Gotowa wędzonka, bardzo smaczna i soczysta. Polecam :)

Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy

Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 37
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 4585

Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8494

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1103
Ostatnio komentowane przepisy

Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 37
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 4585

Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8494

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1103



Składniki
- schab nie obrabiany z przyrostami 2,5 kg (2 kawałki schabu)
- peklosól 120 g
- cukier 20 g
- woda 1 litr
- połamane liście laurowe 10-12 liści
- ziele angielskie 20 ziaren
- czosnek pół główki (pokroić w kawałki, nie obierać)
Wykonanie solanki: W szklance wody zagotowujemy wszystkie przyprawy: czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 15 minut, parzymy pod przykryciem do ostygnięcia. Ostudzone przelewamy przez sitko i do odcedzonego wywaru dolewamy zimną wodę, aby był litr. Dodajemy 12 dag peklosoli, 20 g cukru i mieszamy do rozpuszczenia.
Nastrzyk: Nabieramy w dużą strzykawkę z iglicą (szprycą), zimnej solanki i nakłuwając w kilku miejscach w każdym kawałku mięsa wstrzykujemy solankę. Musimy równo rozdzielić solankę w mięso, łącznie 300 ml solanki (po 150 ml w każdy kawałek mięsa).
Peklowanie: Mięso, już po nastrzyku, układamy w garnku kamiennym i zalewamy pozostałą, zimną zalewą. Garnek przykrywamy i wstawiamy do lodówki lub w zimne miejsce na 4 dni.
Osuszanie: Po 4 dniach peklowania płuczemy każdy kawałek mięsa w bieżącej, zimnej wodzie z solanki, wycieramy papierowymi ręczniczkami, osznurowujemy. Wieszamy na kij w celu osuszenia. Osuszamy minimum 8 godzin, ja dodatkowo daję nadmuch wentylatorem przez 2-3 godziny.
Wędzenie: Osuszone kawałki mięsa umieszczamy w garnkowej wędzarni. Wędzimy na zrębkach olcha/brzoza 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza, podpiekamy w kolejnych 30 minutach w temperaturze 80 stopniach Celsjusza. Po procesie podpiekania kończymy wędzenie. Czekamy aż temperatura w garnku spadnie do 30 stopni Celsjusza, wtedy możemy podnieść pokrywę garnka i zdjąć zamocowane kawałki uwędzonego mięsa.
Studzenie: Uwędzone kawałki mięsa wieszamy na kiju i studzimy w pokojowej temperaturze. Ostudzone wędzonki wkładamy do lodówki na kilka godzin, niech wędlinka sobie odpocznie :)
Gotowa wędzonka, bardzo smaczna i soczysta. Polecam :)
Bardzo smacznie wygląda gratuluję
Najlepsze domowe jedzenie :) dla mnie rewelacja :)
Kolejna przepyszna wędlinka.;)
Pyszności aż ślinka leci:)
Pyszotka:)