Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wiejski pasztet z warzywami i szynką"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 74
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 129
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 74
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 129
Składniki
1. Wątróbki oczyść, wymocz, kilka razy zmieniając wodę, dobrze osącz. Warzywa korzeniowe, w zależności od rodzaju, oczyść, obierz, opłucz. Ugotuj na półtwardo, przestudź, potnij na kawałeczki. Szynkę pokrój w drobną kosteczkę.
Kajzerkę porwij na kawałeczki, zalej mlekiem i odstaw do namoczenia. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę.
Dołóż wątróbki i mieszając, smaż 3–5 minut (ale nie dłużej, bo wątróbki staną się twarde i niesmaczne).
Karkówkę oraz boczek umyj, osusz i pokrój na kawałki. Przy gotowane mięsa zmiel razem z odciśniętą bułką i wątróbkami. Do masy wbij jajka. Dołóż pokrojone warzywa oraz szynkę. Przypraw do smaku ziołami prowansalskimi, słodką papryką, pieprzem oraz solą. Dokładnie wyrób.
Podłużną formę grubo posmaruj tłuszczem. Spód i brzegi obficie oprósz tartą bułką. Foremkę napełnij przygotowaną masą pasztetową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz około 60 minut. Dobrze wystudź.
Czas przygotowania: 95 minut. 1 porcja: 250 kcal. Cena porcji: 1,95 złŹródło: Tina